Chili con carne – mexikansk mad på dansk

07 March 2023
Astrid Pedersen

editorial

I den danske kogebog findes mange lækre retter, som dels har rødder i det traditionelle danske køkken, dels er kommet til ved inspiration fra andre – især sydlige – himmelstrøg. Blandt den sidste type retter finder vi den utroligt populære Chili con Carne. Den oprindeligt mexikanske ret Chili con Carne har vundet indpas på vore nordiske himmelstrøg, primært som vintermad, endskønt den stammer fra et væsentligt varmere klima.

I sin oprindelse er Chili con Carne dog også væsentligt kraftigere krydret end den danske variant. De mange krydderier – især den stærke chili – bidrager nemlig til at øge kroppens forbrænding, og dermed sætte ekstra gang i svedproduktionen. Herved nedkøles kroppen naturligt, hvilket er en fordel i de varme lande.

Dansk Chili con Carne – lækkert, nærende og billigt

I Danmark har vi dog modereret forbruget af chili i Chili con Carne, således at retten passer til de sartere danske smagsløg. Chili con Carne på dansk er dog stadig en utroligt lækker og smagfuld ret, som har godt med bid, og som kan serveres både sommer og vinter. Især til bespisning af store menneskemængder på begrænset plads er Chili con Carne populært – for eksempel som natmad til en fest, eller som ”tak for hjælpen”-mad til et flyttehold.

Nem aftensmad i hverdagen med lækker og billig Chili con Carne

Og er du travl i hverdagen, kan du med fordel lave en kæmpe grydefuld Chili con Carne – det tager ikke længere tid end at lave en lille portion, og Chili con Carne kan sagtens tåle at blive lavet i større kvantum. Samtidig bliver Chili con Carne rent faktisk blot mere lækker af at få lov til at trække i køleskabet, eller blive frosset ned og tøet op inden opvarmning. Alt, hvad du skal bruge, er en god kniv, et spækbræt, en rummelig gryde og en røreske – så kan du lave Chili con Carne!

Du kan finde hele opskriften på dk-kogebogen.dk

More articles